Pasangan hampir menangis

Pandora, yang terkenal dengan gelang daya tarikan peraknya, bulan lepas menggulingkan ketua eksekutifnya dalam usaha untuk mendapatkan semula keyakinan pelabur selepas amaran keuntungan dan pemotongan kakitangan.

Lebih daripada 50 peratus jatuh dalam saham syarikat sejak Mei telah menyebabkan kumpulan ekuiti swasta termasuk KKR & Co, Bain Capital dan Carlyle mengkaji potensi pengambilalihan syarikat itu, laporan akhbar kewangan Itali, Il Sole 24 Ore, tanpa menyebut sumber.

Dana aktivis mungkin juga melihat syarikat itu, tambahnya.
Saham di Pandora naik 8.4 peratus pada 408.30 mahkota Denmark masing-masing pada 0925 GMT. Ini berbanding dengan mahkota 693 yang mereka sampai pada bulan April, dan berada di puncak 1,000 mahkota pada bulan Jun 2016.

Pandora menjual barang kemas yang disesuaikan seperti azimat, gelang, cincin dan pendants, dengan harga yang lebih rendah daripada pesaing seperti Swarovski.

Amaran keuntungan bulan lalu hanya tujuh bulan selepas mantan ketua eksekutif Anders Colding Friis, yang telah dikritik oleh para pelabur untuk komunikasi yang buruk semasa kepimpinannya selama tiga tahun, menetapkan matlamat untuk melaksanakan strategi Pandora ke arah 2022.
Syarikat itu melantik bekas Ketua Pegawai Eksekutif The Body Shop Jeremy Schwartz untuk mengendalikan syarikat itu bersama ketua pegawai kewangan baru bernama Anders Boyer dalam interim itu.

Jurucakap Pandora enggan mengulas. Bain juga enggan memberi komen, sementara KKR dan Carlyle tidak dapat dimaklumkan segera.

lushviews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *